Optimalisatie veilige voetzorg en oplossing pedicure tekorten
Inleiding
Voor veel cliënten is het niet vanzelfsprekend om behandeld te worden door een medische pedicure, vanwege een landelijk tekort. Veel medische pedicures zijn volgeboekt en hanteren een klantenstop. Dit tekort leidt ertoe dat patiënten met diabetes of reuma steeds vaker door basispedicures worden behandeld, wat niet de bedoeling is. Gelukkig is er een oplossing.
Het Probleem
Er is een groot tekort aan medische pedicures, waardoor cliënten met risicovoeten ( bv. diabetes- en reumapatiënten) vaak niet of zonder medische controles door basispedicures worden geholpen. Dit is problematisch omdat een basispedicure vaak onvoldoende kennis heeft om risicovoeten te behandelen en voetproblemen te herkennen. Bovendien is bijscholing voor basispedicures niet verplicht, waardoor kennis en vaardigheden achterblijven en de pedicure niet op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen in de voetzorg. Bij de behandeling van risicovoeten is een basispedicure bovendien meestal niet verzekerd. Uit een enquête onder medische pedicures en podotherapeuten blijkt dat de situatie vooral onwenselijk is vanwege het ontbreken van een poortwachtersfunctie.
De Oplossing
Een efficiënte oplossing voor het tekort aan medische pedicures en het opleidingsniveau van basispedicures is de introductie van het Keurmerk Voetspecialist. Met dit keurmerk mogen basispedicures cliënten met diabetes en zorgprofiel 0 of 1 behandelen, maar alleen onder toezicht van een medische pedicure en na vaststelling van het zorgprofiel door een podotherapeut of huisarts. De basispedicure is verplicht om jaarlijks een cursus te volgen en elke behandeling te documenteren. De medische pedicure heeft toegang tot het dossier en controleert jaarlijks de voeten om te bepalen of de behandeling door de basispedicure kan worden voortgezet. Hiermee wordt een poortwachtersfunctie gecreëerd.
Werking in de Praktijk
Een basispedicure vraagt het keurmerk aan en doorloopt een audit wanneer dat door de medische pedicure nodig wordt geacht. Bij goedkeuring wordt de pedicure gekoppeld aan een medische pedicure, die eventueel cliënten kan overdragen om ruimte te maken voor patiënten met zorgprofiel 2 of hoger. De cliënt betaalt voor de medische voetzorg volgens het tarief van de medische pedicure. De behandeling wordt niet vergoed door de basisverzekering, aangezien dit alleen van toepassing is in bepaalde gevallen, bijvoorbeeld bij zorgprofiel 2 en hoger. Er is software ontwikkeld die beide pedicures toegang geeft tot de anamnesegegevens van de cliënt, uiteraard binnen de grenzen van de privacywet. De software herinnert beide partijen aan de noodzakelijke jaarlijkse voetscreening door de medische pedicure.
Conclusie
De invoering van het Keurmerk Voetspecialist verhoogt de veiligheid voor diabetescliënten, verlicht de druk op medische pedicures en lost het tekort aan medische pedicures op. Het keurmerk maakt het beroep van basispedicure aantrekkelijker en verkleint de stap naar de opleiding voor medische pedicure. De controle door een medische pedicure zorgt ervoor dat basispedicures wel degelijk een poortwachtersfunctie kunnen vervullen.
Oproep
Ben je pedicure, podotherapeut, of anderszins betrokken bij voetzorg en/of ouderenzorg en wil je meedenken of heb je opmerkingen over dit project? Neem dan contact op via keurmerk@ambulantepedicures.nl.
Nu al ondersteund door:
CareynPlus, Buurtpas van Laurens, Mobella, Leef3, ….
Basiskeurmerk
Op deze website vind je meer informatie over het basiskeurmerk. Dit keurmerk vereist alleen een audit als er geen diploma aanwezig is dat erkend wordt door ProVoet. Voor dit keurmerk is momenteel geen tussentijdse opleiding vereist, en staat daarom los van het ”keurmerk voetspecialist”
Versie 1.5. Het project kan worden aangepast op basis van opmerkingen en input van medische specialisten.